STIEN – PILEGRIMSSENTERET I RØLDAL

Projekt: Åben Konkurrence
Type: Pilgrimscenter
Sted: Røldal Norge
Areal: 800 m2
Konkurrenceår: 2011
Bygherre: Røldal Pilegrimssenter as.
Status: Upræmieret
Medarbejdere: Jan Buthke, Rune Brauer, Thorbjørn Brøndum, Dorothy Jensen, Gréta Bjørnsson

I Røldal, i Hordaland amt, i Norge, ligger en af de 28 stavkirker i landet. Den er bygget i 1200-tallet og både kirken og kirkens krucifiks har en historie som valfartsmål for mange pilgrimme, der rækker helt tilbage til middelalderen.
Strømmen af valfartende og turister har i nyere tid været stigende og i den anledning skal der opføres et pilgrimcenter i umiddelbar tilknytning til kirken.
Ud over at danne ramme om en udstilling om stedets historieske betydning, skal huset forstås som en fortsættelse af den pilgrimsrejse de besøgende er på. Et hus til at fordybe sig i stedets mange fortællinger igennem tiderne.
STIEN er defineret af en række ramper de besøgende bevæger sig på og en række bånd af lameller som afgrænser husets forskellige afdelinger rumligt.
Husets centrale rum er udstillingsrummet på nederste plan og storsalen på øverste.
Storsalen bruges i den daglige drift af turister og pilgrimme og afslutter oplevelsesruten STIEN med et imponerende udsyn over kirken i landskabet.
Til festlige anledninger kan menigheden eller Røldals beboere aktivt inddrage salen som festsal eller forsamlingsal til fx brylluper, begravelser, konfirmationer m.m.
linjeskift

Røldal Pilgrimssenter konkurrenceforslag exteriør

Røldal Pilgrimssenter konkurrenceforslag storsalen

Røldal Pilgrimssenter konkurrenceforslag foyer

Røldal Pilgrimssenter konkurrenceforslag fra kontor