Jelling sognehus

Projekt: Indbudt
Type: kulturbyggeri
Sted: Jelling, Danmark
Areal: 315 m2
Konkurrenceår: 2013
Bygherre: Jelling menighedsråd
Medarbejder: Jan Buthke, Rune Brauer, Rosa Ølgaard. Emil Dewit
Samarbejdspartnere: Kimthorsell Architects, LOOP Architects, Vision+
Status: Delt 2. plads

Jelling har en central placering i mange danskeres bevidsthed, fordi det er Danmarks største vikingetidsanlæg – højene og stenene står som monumenter over både samlingen af det danske rige og kristendommens indførelse i landet.

Vi har med afsæt i den nordiske tradition og stedets historie formgivet et enkelt og robust hus. Et hus, der lyser op i husrækken om aftenen – et hus, der virker varmt og lyst, når man opholder sig i det. Et sognehus for fremtidens Jelling.

Vi vil skabe et sognehus opført i naturlige og organiske materialer, der sikrer et sundt indeklima for husets brugere. Vi vil sikre huset en bæredygtig fremtid socialt og økonomisk, og også på det miljømæssige område skal huset leve op til fremtidens krav. Vores forslag integrerer derfor solafskærmning med facader og ventilation i et samlet design- og energikoncept. Der er dermed skabt et arkitektonisk formsprog, som vi med relativt enkle virkemidler kan modificere og tilpasse den samlede energibelastning samt brugernes specifikke behov.

Fra dommerbetænkningen:

”Foyeren er et fantastisk flot rum med den store glas/lamelbeklædte facade og dobbelthøjden giver en god sammenhæng med funktionerne på 1.sal”

”På store dele af både facade og tag åbner huset sig med glaspartier beklædt med skiferlameller med varieret hældning. Dette sammenholdt med gavle i rent glas, får huset til at fremstå som et meget åbent og indbydende hus”
Uddrag fra dommerbetænkningen