Jøssingfjord Senteret

Navn: Jøssingfjord Sentret, Møtet
Projekt: Konkurrence
Type: Kulturbyggeri
Sted: Jøssingfjord, Norge
Areal: 1300 m2
Konkurrenceår: 2011
Bygherre: Rogaland Fylkes-Kommune
Status: Hædrende omtale
Medarbejder: Jan Buthke, Jeppe Olesen, Rune Brauer, Thorbjørn Brøndum, Rosa Ølgaard.

Dommerne i konkurrencen om Jøssingfjord Senteret, et kulturcenter i sydvest-norge, belønner OOOJA architects med hædrende omtale, der placerer OOOJA architects blandt de elleve bedste forslag, ud af 138 indsendte forslag.
”Forslaget hedres for en løsning som er godt samstemt i skala med kraftstasjonen. Det tar et interessant grep om stedet ved å legge huset over elvemøtet gjennom huset.”  (citat juryens rapport)
Huset er anlagt midt i den overvældende natur og bliver delt i tre af elven. I de tre dele finder man publikumsfaciliteter, administrationen og udstillingsarealer. Naturen skærer sig igennem bygningen og mødet imellem natur og bygning findes i hele huset. Vandets strøm giver genlyd i taget, som holder sammen på husets tre dele.
Centralt placeret er Møtet udgangspunktet i et stisystem, der blandt andet følger elven samt forbinder alle de historiske steder i området. Møtet bliver således et samlingssted, hvorfra besøgende siver ud i landskabet og kan gå på opdagelse i stedets natur, historie og geologi. I den nordlige del af Møtet finder man hovedindgangen, en butik og en café. Rummet opfordrer til ophold og kan åbnes op ind mod elven. Herfra har de besøgene et godt overblik og mødet mellem naturen, teknologien og historien er hele tiden til stede.